Катерина Арагонська - рецензії

"Я - Каталіна, принцеса Іспанська, дочка найбільших монархів, яких тільки знав світ, - Ізабелли Кастильской і Фердинанда Арагонського."
9/10

Народжена у військовому таборі, Каталіна завжди була сильна духом, як її мати - королева з серцем чоловіки. Для їх країни борг завжди був на першому місці, понад абсолютно все. З трьох років маленька принцеса знала про уготованої долі, про те, що їй судилося стати принцесою Уельської, королевою Англії. І свій борг вона збиралася виконати будь-що-будь. Між Іспанією та Англією з самого її народження була укладена угода: іспанська квітка повинен був одружитися з трояндою Англії. Каталіна була обіцяна в дружини юному принцу Артуру, майбутньому королю Англії. Прекрасне і багатообіцяюче майбутнє для юної дівчини, але так чи казково все обернеться насправді?

Одна в чужій країні, без рідних і близьких, без підтримки, це страшно, хвилююче, але Каталіна зареклася показувати слабину кому-небудь. Недарма ж вона була вихована в родині відважних воїнів, які не впадуть на коліна від тяжкого тягаря, що не підставлять спину ворогам для удару і не здадуться без бою. Відкриваючи душу тільки перед улюбленим чоловіком, вона хоч на мить може забути про мучить і з'їдає її тугу за батьківщиною і по матері зокрема.

Каталіна - майстерний дипломат і мудра не по роках. Уміло приховує емоції, які можуть видати її почуття і думки, потурає примхам короля і його матері, при цьому незримо припиняючи їх спроби маніпулювання, парирує зухвалості в своє адреса і вірить у краще майбутнє, яке обов'язково настане.

1/3 книги мені нагадала долю Марії Стюарт (Шотландської), так само опинилася далеко від батьківщини, і яка зазнала практично схожі удари долі.

Оповідання ведеться як від третьої особи, так і від імені самої Каталіни, роблячи читачеві доступними думки головної героїні. А адже вона дуже цікавий персонаж, читач буде нею зачарований і захоплений. Автор навмисно її ідеалізував, всі ми не без гріха, а великі люди в історії тим паче. Вона розпещена, зарозуміла і надзвичайно пихаті. Хто знає до чого може привести її твердий намір стати королевою?

Решта образи опрацьовані так само вміло, наприклад, принц Артур, по суті, ще зовсім дитина, який менше, ніж за рік дорослішає, що підтверджують його слова і вчинки. Скидаючи з себе шкуру скривдженого, нахабного і зарозумілого підлітка, він перетворюється з істинно люблячого чоловіка, який вміє дбати і підтримувати. Король Генріх VII вийшов з пошлінкой, чомусь надто незначною, на мій погляд, хоча має бути навпаки. Його турбують не військові походи, які не результат війни, а Каталіна, що танцює свій пекучий танець і розпалює в ньому вогонь (не наміри!). По-моєму, персонаж занадто романтизований в своїх помислах. Дружини його Єлизавети (Йоркської) не чути-не видно. А ось марнотратна мати - Маргарет Бофор- на увазі, вивергає накази направо і наліво, керуючи не тільки життям принців і самого короля, але і всієї Англії.

Найбільше мені сподобалося те, що в романі Грегорі надзвичайно затишно, читач відчуває себе таким же "живим" персонажем, як і герої її книги. Ти скачеш на коні поруч з Гаррі, піруешь разом з королем, знаходишся в покоях принцеси, спостерігаючи, як вона віддається мріям про іспанських землях. А найприємніші - це вечори в суспільстві Каталіни і Артура, які завжди починаються зі слів: "Розкажи мені історію". Ти сильніше закутують в теплу ковдру, влаштовуєшся поруч з ними і внемлешь історіям про Альгамбре, героїчних боях батьків Каталіни, їх життя і доленосною зустрічі один з одним. Артур розповість про те, як його батько відвоював трон, про ворожість між королевою і матір'ю короля. Вони присвятять читача в свої плани і мрії, яким, на жаль, не судилося збутися ...

Окремо хочеться сказати про Гаррі - Генріху VIII, чиєю дружиною згодом стає Каталіна і отримує владу в свої руки, що сталась Катериною Арагонською. Він легковажний, розпещений, жорстокий і ласий до лестощів, все це робить його небезпечним для людей і країни в цілому. У книзі, здебільшого показані його дитячі та юнацькі роки, але вже тоді видно якою людиною і, в першу чергу, правителем, він стане.

У творі порушено тему релігії, актуальна у всі часи. Іспанією ведеться знищення маврів, викорінення мусульманської віри і поширення християнства.

При читанні останньої третини книги у мене розривалося серце. Материнський досвід Каталіни був вельми сумним і трагічним, як її це не зламало, я не розумію.

Мимоволі, я порівняла цей твір з деревом з пишною, щільною кроною. І кожна гілка - це пережиті нею події, будь то туга, зрада, образа, приниження або радість, щастя і захоплення. Чудова книга! Раджу.