Роберт Капа. Рецензії на книги

Пару років моє робоче місце знаходилося на складі серед альбомів з мистецтва, дизайну, архітектурі і фотографії. Так бонусом до зарплати і роботі по духу, мені дісталася можливість ознайомлюватися з найкращими роботами, які вже хтось спеціально зібрав, забезпечив коментарем і немов для мене приготував. Там я відкрив альбом Robert Capa, а, побачивши фотографію "Смерть лоялістів" ( «лоялістських ополченець в момент смерті, Сьєрра-Морена, 5 вересня 1936 року» ), Вже ніколи не зміг забути, що був такий фотограф - Роберт Капа.

І все ж, варто сказати, що таку людину, як Роберт Капа, не існувало. Вірніше, до певного моменту, в 1936-му році, жив і працював журналістом і фотокореспондентом єврей, угорського походження, Ендре Фрідман. Його гонорари залишали бажати кращого, так що разом з коханкою Гердою Похорілле, вони вигадали успішного і відомого американського фотографа - Роберта Капу. Певна частка акторства і чарівності Герди, взяли гору над редакціями, і роботи Капи стали купувати більш охоче. Однак ... скоро підміна була розкрита. І Фрідману-Капе довелося вибирати: або бути благородним жебраком євреєм-фотографом, або відповідати героїчного фантому Капи. У серпні 1936 року, Капа відправляється в Іспанію, охоплену громадянською війною. Там робить свій знаменитий знімок. А далі ... А далі, як це пішло то кажуть - історія. Дійсно Історія! У фотографіях Капи світ дізнається про війну в Іспанії, в фотографіях Капи світ дізнається про фронтах Другої Світової. Це його роботи, за якими ми знаємо висадку в Нормандії . Ті самі, які розмиті і нечіткі, ніби імпресіоністські . Ця нечітка фотографія заворожує. І по іншому вже й не представляється то море, той пляж. Але ж насправді: "Працівник фотолабораторії так хвилювався, що при просушування перегрів негативи. Емульсія попливла прямо на очах у співробітників лондонської редакції" Life ". Зі ста шести фотографій врятувати вдалося тільки вісім. Підписи до фотографій, розмитим через перегрів, говорили, що у Капи жахливо тряслися руки ". Після - агентство" Magnum Photo ", створене разом з живою легендою Анрі Картьє-Брессоном, і саме стало легендарним. А після" Російський щоденник "з Стейнбеком. І" Звіт про Ізраїль "з Ірвіном Шоу. І фугас в Індокитаї в 1954 . А з 1955 року журнал "Life" організовує міжнародну Премію Роберта Капи за "кращий фоторепортаж з-за кордону, який зажадав виняткової хоробрості і ініціативи".

Книга Роберта Капи Прихована перспектива - це автобіографічний роман, про війну в Європі, в якій Капа, нехай і з камерою, а не з рушницею, був повноцінним учасником Книга Роберта Капи "Прихована перспектива" - це автобіографічний роман, про війну в Європі, в якій Капа, нехай і з камерою, а не з рушницею, був повноцінним учасником. У передмові до книги, яку написав брат Капи - Корнелл, даються необхідні пояснення. Роберт завжди мріяв стати письменником. Варто зазначити, що курс молодого автора, він проходив у "Папи" Хемінгуея. Їх дружба тривала довгі роки, і Свида їм довелося і на Другій Світовій. " В реанімації , Почувши, що я називаю його "татом", мене стали називати містером Капої Хемінгуеєм ". Так що старший брат Корнелл попереджає, мовляв, не дивлячись на весь автобіографічний базис, варто відзначити і деякі художні допущення і композицію, яку дозволив собі Капа, щоб здійснити потаємну мрію.

Так значить будемо говорити про цю книгу не тільки, як про документ, але і як про художній твір? Чому б і ні, тим більше, що роман вийшов відмінним. Строгий по оповідної структурі. З центральним стержнем у вигляді любовної драми. І навіть елегантно закільцований першої і фінальної фразами. Ну, а виконуючи заповіти Аліси Ліддел - "Кому потрібні книжки без картинок?" - книга ця присмачена десятками висококласних фотографій Капи. Вони-то і послужать кращим документом.

Роберт Капа відмінний оповідач. "... а п'ятачок в гаманці було. Його можна було підкинути і дізнатися свою долю. Орел - всіма правдами і неправдами вибираюся в Англію. Решка - висилаю чек назад і пояснюю своє становище. Я підкинув монетку. Решка! Тоді я зрозумів, що цей п'ятачок не вміє передбачати майбутнє ... "Взагалі, якщо взяти основні прийоми цієї книги: солдатські байки + побут війни, гумор, та й любовна лінія, то вимальовується цілком впізнаваний образ літературного твору по Ремаркові. В принципі, так, напевно так і є. І як додатковий акорд - дуже багато затишного алкоголю, в тому числі і такий улюблений Еріхом Марією кальвадос. "Я побачив Кріса. Навіть здалеку це виглядало, як початок доброї похмілля".

Капа пише про війну, в формі набору байок, замальовок, історій. Всі вони розказані жартівливо, з придуркуватим тоном того самого веселуна з шолоховских "Вони билися за Батьківщину". Та ось тільки ви ж пам'ятаєте шолоховского героя досить добре, щоб розуміти природу цього гумору. Капа просочений війною. Маючи на руках документи до відправки з фронту на відпочинок, він дізнається про можливість приєднатися до військ, які будуть на передовій, і залишає і довгоочікуваних відпочинок, і кохану. У чому ця одержимість? У чому ця зачарованість війною? Наркотик? Бравада? Доля? Відповіді на це питання не потрібно. Відповіддю стала робота, яку Капа виконав на війні.

Чим чудові роботи Капи? А тим, що в них справжнісінька життя. Так, у нього є кадри, які показують неприкритий жах війни. Але людей з емоціями на обличчях, в його роботах набагато більше. Посмішки, сльози, страх, відчай, байдужість. У них, в живих, показаний весь жах спустошує і смертоносної війни. І в той же час, Капа не женеться за сенсаційними знімками (ось адже збрехав, саме за сенсаціями він і залазить на броню танка, або десантується в ночі - і це його перший в житті стрибок з парашутом). Капа в своїх роботах показує приголомшливу парадоксальну і гротескну суміш життя і смерті. Побут війни, в якому всі почуття загострені. І в той же час - люди, ну просто живуть в умовах, в яких доводиться. У цьому чудовому його робіт.

Отже, фанфаронство і бравада. Цей тон дуже вже част на сторінках книги. Звичайно, і він змінюється пронизливими пасажами. "Їх кров засохла і поруділа, змішавшись з опалим листям". Або опис похорону дітей-партизанів. "У кімнаті стояли двадцять простих трун. Вони були невеликого розміру, а квіти закривали їх недостатньо щільно, щоб приховати маленькі, брудні дитячі ніжки. Ці діти були досить дорослими, щоб боротися з німцями і загинути, але вони лише трохи виросли з дитячих трун ". Безсумнівно це і сильні картини, і сильні опису. Однак по-справжньому пронизують дуже прості епізод. Ось Капа описує, як кілька днів поспіль він ріжеться з англійськими пілотами в покер "хай-лоу". Ось оголошений виліт. Ось виліт скасований. Ось покер "хай-лоу". Ось виліт. І багато чудових хлопців не повернулися. Це все одно предложение і просте непомітне словосполучення "чудові хлопці". Але ти розумієш, що брехні немає ні в одній букві. Так вони були знайомі кілька днів (з Капої). Але за цей час один для одного вони стали "чудовими". "Дуже важко постійно стояти осторонь і бути здатним тільки документувати страждання".

Капа був там. Він не був боягузом, як кричав про те, чи не витримавши і повернувшись з під куль на Омаха-бич. Зашкарублий і хворий, поранений і виснажений. Він пройшов війну чесно. А один солдат кинув йому фразу, мовляв "погана у тебе робота, я б на таку не пішов". Дійсно, за власним бажанням, без примусу виявитися там де: "Потім хтось кричить, кличе санітарів, і кожен упевнений, що наступним закричить саме він".

І що ж, все-таки, відрізняє роботи Капи і книгу його від безлічі не менше видатних робіт? Напевно, приголомшливий заряд гуманізму, який продовжує жити в ньому, не дивлячись на найжахливіші свої фотографії, незважаючи на найбільш моторошних сторінки спогадів.

PS Вражає історія, яку Капа, умовно називає його "останньою фотографією з війни". Він заходить в будинок в Берліні, піднімається на другий поверх. На балконі встановлений кулемет і молодий солдат стріляє з нього. Капа робить знімок. "Клацнув затвор - моя перша фотографія за кілька тижнів. І остання фотографія, на якій цей хлопчик ще живий". Як пише він після - особа майже не змінилося . (На жаль, я не зміг знайти першого кадру в інтернеті, але в книзі представлені вони обидва - так що відчуття особливо приголомшливі.)

Так значить будемо говорити про цю книгу не тільки, як про документ, але і як про художній твір?
У чому ця одержимість?
У чому ця зачарованість війною?